εκείνοι οι άνθρωποι που μας έμαθαν να πετάμε…

  Είναι και αυτοί οι άνθρωποι που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής σου. Αυτοί οι άνθρωποι που εμφανίστηκαν όχι παροδικά, αλλά με έναν τρόπο που έμελλε να σε στιγματίσει σαν άνθρωπο, να επηρεάσει τη κοσμοθεωρία σου ολόκληρη, να διαμορφώσει ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του οποίου είσαι σήμερα. Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν χαράξει μία δική τους πορεία στη ζωή σου…πολύ κοντά σε αυτή των γονιών σου…ίσως λιγάκι πιο φιλική…πιο προστατευτική…πιο ιδιαίτερη.
Είναι κάποιοι άνθρωποι χαρισματικοί, θα έλεγε κανείς. Είναι λες και έχουν επιλεγεί για να τελέσουν αυτό το δύσκολο κομμάτι της μεταλαμπάδευσης μιας γνώσης όχι στατικής, όχι στείρας. Έχουν μέσα τους αυτό το κάτι που σε κάνει να δεις μέσα από τη δική τους ματιά έναν καινούριο κόσμο, έναν κόσμο που μέχρι τότε ίσως να μην είχες αντιληφθεί ότι μπορεί να υπάρξει. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που πράττουν το λεγόμενο λειτούργημα.
Εάν έχεις συναντήσει έναν τέτοιο άνθρωπο στη ζωή σου τότε σίγουρα καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάω! Μιλάω για εκείνον τον άνθρωπο που ανέλαβε σε μία κρίσιμη καμπή της ζωής σου, σε μία περίοδο που αρχίζει να παίρνει μία πιο σταθερή μορφή η προσωπικότητα σου, σε μία περίοδο που θα κληθείς να πάρεις μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον σου, το ρόλο του παιδαγωγού, του πατέρα, της μητέρας, του φίλου, του μεγάλου αδερφού, του προστάτη.
Εκείνος ο άνθρωπος που έβαλε το δικό του λιθαράκι, που ήταν εκεί σε κάθε επιτυχία, σε κάθε αποτυχία, που αγχωνόταν περισσότερο από όσο εσύ ο ίδιος για τον εαυτό σου. Αυτός ο άνθρωπος που σου έλυνε κάθε απορία ξανά και ξανά. Που κι εκείνος σαν άνθρωπος είχε τα προβλήματά του, τις δυσκολίες του, τις μαύρες μέρες του και όμως τον ενδιέφερε περισσότερο να χρωματίσει τις δικές σου. Εκείνος που σε καθοδηγούσε…που σου έδειχνε που να κοιτάξεις αλλά όχι τι πρέπει να δεις.
Θεωρώ, λοιπόν, τον εαυτό μου ως έναν από αυτούς που είχαν την τύχη να βρεθεί στο διάβα τους ένας τέτοιος άνθρωπος, ένας άνθρωπος με μία αλλιώτικη ψυχή. Δεν ήταν ένα…ούτε δύο…ούτε τρία…αλλά έξι ολόκληρα χρόνια καθημερινής προσπάθειας διαμόρφωσης της γνώσης και της πνευματικής ανάπτυξης γενικότερα. Κατά τη σχολική σου ζωή ίσως να μην μπορείς να αντιληφθείς το μέγεθος αυτής της συνεισφοράς. Κατά την Πανεπιστημιακή και ενήλικη ζωή σου, ωστόσο, είναι δύσκολο να  μην καταλάβεις τη προσφορά αυτού του ανθρώπου.
Ερχόμενη σε επαφή και με άλλους ανθρώπους του ίδιου τομέα απογοητεύτηκα από τον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου επαγγέλματος ως έναν ακόμη τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων και εκτίμησα περισσότερο τη νότα που έδινε εκείνος στη δική του διδασκαλία, τον τρόπο που χρωμάτιζε τις λέξεις, τον τρόπο που προσέγγιζε το εκάστοτε αντικείμενο. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους στα σχολεία, από τέτοιου είδους διδασκαλίες !!!
Αποτέλεσε και αποτελεί για αρκετούς από εμάς πηγή έμπνευσης σε έναν κόσμο που έχει πάψει να ονειρεύεται. Έχοντας αποφοιτήσει από την Πανεπιστημιακή κοινότητα και έχοντας αναλάβει σε ένα μικρό βαθμό το ρόλο εκείνο που με έκανε να θέλω να πραγματοποιήσω το όνειρο μου, να αναλάβω και εγώ με τη σειρά μου να δείξω μέσα από τη δική μου ματιά αυτό που αγαπώ, δεν μένει παρά να υπογραμμίσω το μέγεθος της ευγνωμοσύνης και του θαυμασμού που οφείλουμε σε τέτοιας πάστας ανθρώπους.
Η διδαχή μας θα κουβαλάει πάντα κάτι και από τη δική τους, η διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας θα είναι πάντα συνδεδεμένη με τρόπο που εκείνοι την προσέγγισαν και η ευγένεια της ψυχής μας θα οφείλεται πάντα σε αυτούς. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι σε αυτό που καταφέρατε να γίνατε, αυτούς που σας έμαθαν να πετάτε !!!

teacher4.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s